Hoe werkt zonnewaterverwarming?

Gesloten of indirecte systemen gebruiken een niet-bevriezende vloeistof om warmte van de zon naar water in een opslagtank over te brengen. De thermische energie van de zon verwarmt de vloeistof in de zonnecollectoren.

Hoe werkt zonnewaterverwarming?

Gesloten of indirecte systemen gebruiken een niet-bevriezende vloeistof om warmte van de zon naar water in een opslagtank over te brengen. De thermische energie van de zon verwarmt de vloeistof in de zonnecollectoren. Vervolgens gaat deze vloeistof door een warmtewisselaar in de opslagtank en brengt de warmte over naar het water. zonnewaterverwarming gebruikt de warmteopwekkende kracht van de zon om water te verwarmen, niet om elektriciteit op te wekken.

Waterverwarmingstoestellen op zonne-energie worden al honderden jaren gebruikt, maar er zijn de afgelopen 20 jaar grote vooruitgang geboekt op het gebied van absorptietechnologie. Deze vooruitgang heeft de zonne-energie-efficiëntie van collectoren verhoogd, die nu meer dan 50% van het beschikbare zonlicht kunnen omzetten voor het verwarmen van water voor thuis. Actieve systemen kunnen zowel directe als indirecte circulatie hebben. Met een direct systeem circuleert een pomp het water van een huis door de collectoren.

Indirecte systemen circuleren geen huishoudelijk water door de collectoren, maar pompen in plaats daarvan een niet-bevriezende warmteoverdrachtsvloeistof door de te verwarmen collectoren. Deze antivriesvloeistof stroomt vervolgens door een warmtewisselaar in een opslagtank, waar het zijn warmte overbrengt naar het water. Het indirecte systeem is complexer, maar beter in klimaten waar vriestemperaturen een direct systeem zouden bevriezen, Passive Solar Hot Water System DOE. Ik veronderstel dat het vanzelfsprekend is, maar een goed geïsoleerde wateropslagtank is een must voor zonnewaterverwarmingssystemen.

Het passieve zonnewaterverwarmingssysteem is meestal betrouwbaarder en duurzamer dan een actief zonnewaterverwarmingssysteem. Een geglazuurd verzamelsysteem voor vlakke platen bestaat uit warmteabsorberende platen op zonne-energie die zijn uitgerust met een netwerk van koperen buizen. Een van de meest effectieve en efficiënte stappen die de overheid kan nemen, is het aanmoedigen van het gebruik van warmwatersystemen op zonne-energie, een goed ontwikkelde en relatief low-tech methode om de energie van de zon te gebruiken. Hoewel ze hogere initiële kosten vereisen voor zowel het systeem als de installatie (vergeleken met het vervangen van een bestaande elektrische of gasgestookte boiler), zullen ze volgens het ministerie van Energie in de loop van de tijd 50% tot 80% van de kosten voor het verwarmen van water besparen.

Absorberplaatcollectoren hebben een veel lager profiel en wegen minder dan een rudimentaire hotbox, waardoor ze een aantrekkelijke goedkope oplossing zijn voor bestaande woningen (en vooral economisch voor het verwarmen van zwembaden). Opslagtanks voor zonneboilers kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het huis, het aantal zonnecollectoren, en de hoeveelheid warm water die nodig is in huis. In de buizen wordt een vacuüm gecreëerd, waardoor geleidend en convectief warmteverlies wordt geëlimineerd, wat de efficiëntie van de meer basale collectorsystemen ernstig vermindert. Een fatsoenlijk systeem zou ongeveer de helft tot tweederde van de totale jaarlijkse warmwaterbehoeften van een huis moeten kunnen produceren (al uw warme water in de zomer en veel minder in de winter).

Het glas verzamelt en vangt de warmte op (zoals een kas), die het water dat door de leidingen stroomt, oppikt en overbrengt naar uw warmwatertank. zonneboilers werken door de energie van de zon te gebruiken om ofwel direct water te verwarmen dat vervolgens in huis kan worden gebruikt voor warmwaterbehoeften, of door zonne-energie te gebruiken om een andere vloeistof te verwarmen die vervolgens wordt gebruikt om het water te verwarmen. Sanitair en andere conventionele waterverwarmingscomponenten vereisen hetzelfde onderhoud als conventionele systemen. Omdat deze apparaten al opgewarmd water verwarmen, werken ze nog sneller en efficiënter dan wanneer ze koud water zouden verwarmen.

Als je's nachts en op bewolkte dagen niet genoeg warm water hebt opgeslagen, heb je een extra verwarmingselement nodig om de watertemperatuur te verhogen. De warmte wordt vervolgens in de warmwatertank gevoerd en het gekoelde water (of vloeistof) keert terug naar de collector om meer warmte op te nemen.

Leave Reply

Required fields are marked *